Iz medija

STUDENTSKI.HR, 21. srpnja 2020.

Pogledajte koje škole u Hrvatskoj postaju regionalni centri kompetentnosti

Financiranjem iz Europskog socijalnog fonda Ministarstvo znanosti i obrazovanja provodi projekt uspostave regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima: strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo. U sklopu projekta financirat će se aktivnosti uspostave organizacije rada i razvoja regionalnoga centra kompetentnosti, razvoj i/ili unapređenje te provedba programa redovitoga strukovnog obrazovanja, programa za obrazovanje odraslih i programa cjeloživotnog učenja u regionalnim centrima kompetentnosti i mnoge druge aktivnosti.

Regionalni centri kompetentnosti imaju primarnu ulogu u pružanju relativnih praktičnih vještina učenicima i odraslim polaznicima u strukovnom obrazovanju kako bi se povećale njihove mogućnosti za ulazak na tržište rada. Takvi programski i kadrovski uvjeti u regionalnim centrima kompetentnosti unapređuju učenje temeljeno na radu s učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja u pod(sektorima) strojarstva, elektrotehnike i računalstva, poljoprivrede te zdravstva.

Pročitajte cijeli članak

TPORTAL, 15. srpnja 2020.

Novac za Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju

Navode i kako su na današnjoj sjednici Županijske skupštine jednoglasnom odlukom vijećnici podržali sufinanciranje projekta 'Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu - Industrija 4.0' za što će Zagrebačka županija kroz tri godine osigurati 20 milijuna kuna. Za taj je projekt iz Europskog socijalnog fonda odobreno 50 milijuna kuna, a iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositelj cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Pročitajte cijeli članak

ENERGETIKA-NET, 10. srpnja 2020.

Sto milijuna kuna za centar kompetentnosti

U Zagrebačku županiju stiže maksimalan iznos bespovratnih sredstava za projekt Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0.

Iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna, dok će ostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije, objavila je Zagrebačka županija.

U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno nositeljica projekta, uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Pročitajte cijeli članak

SSŠVG, 8. srpnja 2020.

Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom orbazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0

Dana 3. srpnja 2020. ravnatelj Srednje strukovne škole Velika Gorica, Miroslav Antolčić potpisao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu projekta Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom orbazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0 (UP.03.3.1.04.0001). U projekt je uključeno čak 15 partnera: Zagrebačka županija, Srednja strukovna škola iz Samobora, Srednja škola Dugo Selo, Zrakoplovna tehnička škola Rudolfa Perešina, Srednja škola Dragutina Stražimira, Srednja škola Ivan Švear Ivanić Grad, Srednja škola Ban Josip Jelačić, Srednja škola Vrbovec, Srednja škola Jastrebarsko, HZZ – Regionalni ured Zagreb, HOK- Obrtnička komora Zagreb, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Alas-Info d.o.o., Teh-Cut d.o.o. i Obrtničko učilište.

Trajanje projekta: 48 mjeseci, prosinac 2019.- prosinac 2023.

Vrijednost projekta: 46.634.586,53 kuna (100% bespovratna sredstva).

Pročitajte cijeli članak

VEČERNJI LIST, 3. srpnja 2020.

Zagrebačka županija dobiva 100 milijuna kuna za regionalni centar kompetentnosti

Čak sto milijuna kuna, dolazi u Zagrebačku županiju u obliku bespovratnih sredstava, i to za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Točnije, Iz Europskog socijalnog fonda (ESF) odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, a uspostavit će se na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku.

Pročitajte cijeli članak

CITYPORTAL, 3. srpnja 2020.

Zeleno svjetlo za regionalni centar kompetentnosti

Zagrebačkoj županiji odobren je maksimalan iznos od 100 milijuna bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0“. Iz Europskog socijalnog fonda odobreno je 50 milijuna kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj 30 milijuna kuna, dok će preostalih 20 milijuna kuna za njegovu realizaciju osigurati Zagrebačka županija.

Regionalni centar kompetentnosti organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. U Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, koja je ujedno i nositeljica cjelokupnog projekta uspostavit će se Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije, Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije, dok će se Srednja škola Dugo Selo razvijati kao Centar izvrsnosti za robotiku. – Naše tri škole postat će suvremeni obrazovni centri u strukovnom obrazovanju gdje će učenici učiti radeći na najsuvremenijim strojevima i usvajati radne vještine kojima će itekako biti kompetentni na tržištu rada. – istaknuo je župan Stjepan Kožić.

Pročitajte cijeli članak

VG DANAS, 2. srpnja 2020.

Srednjoj strukovnoj školi 30 milijuna kuna za Regionalni centar kompetitivnosti

Srednjoj strukovnoj školi Velika Gorica, kao nositelju projekta, odobreno je iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 30 milijuna kuna za uspostavu Regionalnog centra kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu. Ugovor o dodjeli sredstava ravnatelju škole Miroslavu Antolčiću uručila je pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova EU Katica Mišković.

Dobiveni novac utrošit će se u pripremu projektne i tehničke dokumentacije, proširenje zgrada škola, odnosno gradnju specijaliziranih učionica, praktikuma i laboratorija, stručni nadzor tijekom izvedbe radova, nabavu specijalizirane opreme, edukaciju vezanu uz upotrebu specijalizirane opreme.

Pročitajte cijeli članak

ZG PRSTEN, 24. srpnja 2018.

Srednja strukovna škola Velika Gorica postaje regionalni centar kompetentnosti

Srednja strukovna škola Velika Gorica zajedno s Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo bit će regionalni centar kompetencije čime će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi, rečeno je to na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na javni poziv Ministarstava odazvale su se 42 strukovne škole iz svih krajeva RH, od kojih su njih 25 imenovane regionalnim centrima kompetentnosti i to njih 6 za područje turizma i ugostiteljstva, 3 za poljoprivredu, 4 za zdravstvo, 6 za elektrotehniku i računalstvo, 6 za strojarstvo dok je jedna škola proglašena regionalnim centrom i za strojarstvo i za elektrotehniku i računalstvo.

Njima je sada omogućen pristup milijardi kuna koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima na raspolaganju iz operativnih programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020“.

Pročitajte cijeli članak

CITYPORTAL, 24. srpnja 2018.

Srednja strukovna škola Velika Gorica postaje regionalni centar kompetencije

Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će regionalni centar kompetencije i našla se u društvu 25 strukovnih škola koje bi trebale pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu na područjima na kojima se nalaze.

„Izabrane na javnom pozivu između 42 kandidature, te škole sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Sredstva, u iznosu oko milijardu kuna, osigurana su u operativnim programima ‘Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.’ i ‘Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020’“, poručili su iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Pročitajte cijeli članak

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA, 24. srpnja 2018.

Osnovan regionalni centar kompetentnosti u području strojarstva

Odlukom Ministarstva znanosti i obrazovanja Srednja strukovna škola u Velikoj Gorici, zajedno s partnerima – Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo – postala je regionalni centar kompetentnosti u području strojarstva.

Na javni poziv Ministarstava odazvale su se 42 strukovne škole iz svih krajeva RH, od kojih su njih 25 imenovane regionalnim centrima kompetentnosti i to njih 6 za područje turizma i ugostiteljstva, 3 za poljoprivredu, 4 za zdravstvo, 6 za elektrotehniku i računalstvo, 6 za strojarstvo dok je jedna škola proglašena regionalnim centrom i za strojarstvo i za elektrotehniku i računalstvo.

Njima je sada omogućen pristup milijardi kuna koje Ministarstvo znanosti i obrazovanja ima na raspolaganju iz operativnih programa „Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020." i „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020“.

Navedena će financijska sredstva biti na raspolaganju centrima kompetentnost za troškove pripreme projektne i tehničke dokumentacije, troškove radova dogradnje, rekonstrukcije, obnove i prilagodbe prostora, troškove nabave specijalizirane i ostale opreme, troškove upravljanja i administracije, troškove osoblja i sl. Minimalan iznos bespovratne potpore iznosit će 3 milijuna, a maksimalni 30 milijuna kuna.

Pročitajte cijeli članak

HRT, 23. srpnja 2018.

MZO: 25 strukovnih škola odabrano za regionalne centre kompetentnosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak i njezin pomoćnik Vlado Prskalo objavili su u podne kojih je 25 strukovnih škola imenovano Regionalnim centrom kompetentnosti.

Prskalo: Strukovno obrazovanje opet će postati privlačno

Idućih godina 25 strukovnih škola djelovat će kao regionalni centri kompetentnosti, koji će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi, rečeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Izabrane na javnom pozivu između 42 kandidature, te škole sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja.
Sredstva, u iznosu oko milijardu kuna, osigurana su u operativnim programima "Konkurentnost i kohezija 2014.- 2020" i "Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020".

Pročitajte cijeli članak

Accessibility